22 sept 2009

Gabrielsson - Larsson

Eva Gabrielsson, sueca, arquitecte i companya del traspassat Stieg Larsson va rebre ahir el premi del Observatori contra la Violència masclista que atorga el Consell General del Poder Judicial, pel compromís de lluita que Larsson va mantenir duran la seva vida contra la violència masclista i la dura crítica que va realitzar de la societat patriarcal.
Poques son les persones que a hores d’ara no han sentit parlar de Millennium, la saga escrita per Larsson i publicada pocs dies desprès de la seva mort. Els llibres que denuncien l’abús masculí sobre una dona indefensa que decideix alliberar-se a ella mateixa, realitzen una crítica de les societats patriarcals que s’amaguen darrera la cultura i les tradicions per justificar una violència d’àmbit social contra les dones. També fa una crítica a la manca d’inversió en periodisme d’investigació i per tant a la independència dels mitjans de comunicació.
Aquest reconeixement cap a un escriptor i cap a la seva obra, il·lustra molt gràficament el sentit de la violència que pateixen les dones fins i tot en societats que a priori consideraríem mes avançades i igualitàries, ens mostra que la violència vers les dones no es quelcom del passat, sinó que segueix essent un fenomen arrelat a la nostra societat.
Independentment de l’èxit literari d’aquestes tres obres, crec que distingir a Larsson amb aquest guardó mostra una forma mes de lluitar contra la violència masclista, des de la denuncia, en aquest cas literària, d’un fet que hauria de quedar completament al marge de la nostra societat.

1 comentario:

  1. La carta d'Eva.
    Victoria i amics, hem permeto reproduir un fragment de l'última part de la carta que va escriure Eva Gabrielsson tot despres del premi..
    " La muerte de Stieg, en 2004, provocó un estallido de consternación internacional.Durante sus cincuenta años de vida, había creado lazos íntimos com mucha gente. Por eso veo este premio como un agradecimiento espontáneo a una persona muy querida, ya no sólo por mí y por los amigos que dejó por medio mundo.
    Me siento muy honrada de aceptar este galardón en su nombre. Y si os apetece, os invito a tomaros un café en su honor, estéis donde estéis. A él le hibiera gustado el gesto - y el café, con leche, y sin azúcar.

    Eva Gabrielsson-Estocolmo, Suecia

    Sens cap dubta una gran dona, que va compartir 32 anys una vida sentimental amb Stieg Larsson, cal dir que no es van casar, entre altres raons, per protegir-la de amenaçes que rebía a causa del seu treball...Eva es va veure de sobta sola i sense drets, per caracter de vincle conyugal....en l'actualitat el llegat de Stieg Larson es de 15 milions de dolars. Eva Gabrielsson no reb un céntim.

    ResponderEliminar