14 dic 2009

UN NOU MODEL DE SERVEIS SOCIALS

UN NOU MODEL DE SERVEIS SOCIALS. Article publicat al MES TARRAGONA

L’any 2007 es va obrir un nou escenari en el marc dels Serveis Socials amb l’aprovació de la Llei 39/2006 de Promoció de l’Autonomia personal y Atenció a les persones en situació de dependència i l’aprovació de la Llei 12/2007 de Serveis Socials de Catalunya. Des d’aleshores s’han anat introduint canvis molt importants que ens han permès d’anar ampliant i modernitzant els Serveis Socials.

Aquesta modernització dona compliment a l’objectiu d’adaptar les Polítiques Socials municipals a les noves realitats socials, enfortint els Serveis Socials i adequar la seva estructura, la seva organització i la seva gestió a un nou model conceptual que doni realment respostes als canvis socials, econòmics i culturals, i a les noves necessitats de la població, que, a la nostra ciutat, són cobertes i ateses des de l’ Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona.

Moltes son les línies d’acció endegades per arribar al conjunt de la ciutadania. Ha calgut reordenar els serveis socials de base, reorganitzant els equips de professionals, incrementant-ne el nombre per acomplir amb la llei i s’han marcat com a prioritaris el servei d’atenció socioeducativa a famílies amb infants amb indicadors de risc, la integració social, la gent gran i les persones en situació de dependència. Per posar un exemple, en aquest darrer cas, s’ha implementat un model integral de Servei d’Atenció Domiciliaria que ha gaire bé quadruplicat el seu pressupost en 2 anys, situant-se per al 2010 en gaire bé 2 milions d’euros. Hi ha hagut un increment semblant amb els aparells de Teleassistencia que han passat de 121 (juny 2007) a 590 aparells, o amb el Servei de Menjar a domicili que ha passat de 25 a 100 àpats als dia, el que suposa 35.600 àpats/ any.

D’altra banda, s’han revisat, ampliat i definit les prestacions d’urgència social i s’han complementat amb d’altres recursos, duplicant el seu pressupost en els darrers 2 anys per aconseguir arribar al màxim de famílies, i es treballa colze a colze amb entitats dels tercer sector per la posada en marxa de programes d’iniciativa social necessaris en la conjuntura actual.

La realitat es tradueix amb un increment del pressupost de Serveis Socials en gairebé 3 milions d’euros en 2,5 anys i una aposta clara d’aquest govern per seguir treballant per millorar l’atenció a les persones, racionalitzar els serveis, prevenir i tractar la exclusió social i permetre l’accés de la ciutadania a d’altres xarxes (sanitària, d'ensenyament, justícia, habitatge, formació d'adults, ...), per tal d'oferir una atenció integral i personalitzada i posar els Serveis Socials a l’abast de la nostra ciutadania.

No hay comentarios:

Publicar un comentario